El løbehjul regler og bødetakster i Danmark

El-løbehjul regler i Danmark

I denne artikel får du en hurtig og overskuelig gennemgang af alle regler samt bødetakster for el-løbehjul, som du bør være opmærksom på, før du begiver dig ud i offentligheden på dit elektriske løbehjul.

Færdselsregler for el-løbehjul

  • Du skal som udgangspunkt være fyldt 15 år for at køre alene i trafikken i Danmark. Hvis du er under 15 år, kan du stadig få lov, hvis du følges med en myndig voksen på mindst 18 år.
  • Du skal bruge cykelhjelm, når du kører på el-løbehjul.
  • Du skal følge cykelreglerne. Dvs. du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og -skiltning.
  • Du skal give tegn ved sving og stop.
  • Du må ikke køre på fortovet, på gangstier eller i fodgængerfelter.
  • Der må kun være én person på el-løbehjulet adgangen.
  • Promillegrænsen er 0,5 og der er nul tolerance for påvirkning af euforiserende stoffer under kørsel.

Tekniske krav for el-løbehjul

  • Du skal køre med lys på både foran og bagpå hele døgnet.
  • Forlygten skal lyse hvidt eller gult og baglygten skal lyse rødt.
  • Lyset skal være tydeligt synligt på mindst 300 meters afstand.
  • El-løbehjulet må maksimalt veje 25 kg.
  • El-løbehjulet må maksimalt være 2 m langt og 70 cm bredt.
  • Der skal være reflekser på løbehjulet bagpå, foran og på siderne.
  • Der må ikke være sæde på el-løbehjulet.
  • El-løbehjulet skal være CE-godkendt.

Det er vigtigt at være opmærksom på de tekniske krav, hvis du planlægger at købe et el-løbehjul over internettet. Det er nemlig dit eget ansvar at sikre dig at el-løbehjulet overholder de krav der er sat for at kunne køre i trafikken.

Alle El-løbehjul fra udlejningsvirksomheder som VOI, TIER og LIME er godkendt til kørsel i Danmark. Dette gælder dog ikke el-løbehjul der sælges over internettet. Her skal du selv sikre dig at den model du planlægger at købe overholder reglerne, da flere løbehjul der sælges online ikke overholder hastighedsgrænsen eller mangler CE-mærkningen.

Hvad sker der, hvis jeg ikke overholder reglerne?

Hvis du ikke overholder reglerne for kørsel på el-løbehjul, kan du risikere at få en bøde. Bøden varierer afhængigt af hvilken regel du har overtrådt, men typisk vil den være mellem 700-1.000 kr. Hvis du overtræder flere regler på samme tid, kan bøden blive højere. Det er vigtigt at overholde reglerne for at sikre ens egen sikkerhed og sikkerheden for andre trafikanter.

El-løbehjul bødetakster

Overtrådte regler Bødetakst
Kørsel med en medpassager 700 kr.
Kørsel på fortovet, i fodgængerfeltet eller på en gangsti 700 kr.
Manglende lys på dit el-løbehjul 700 kr.
Kørsel i modsat retning på cykelstien 700 kr.
Manglende tegn, ved sving og stop 700 kr.
Manglende respektering af skiltning 700 kr.
Andre ‘bløde’ færdselsregler 700 kr.
Du kører over for rødt. 1.000 kr.
Overtrædelse af ubetingede vigepligt. 1.000 kr.
Brug af håndholdt mobil, mens du kører. 1.000 kr.
Du kører mod færdselsretningen på almindelig eller ensrettet vej. 1.000 kr.

Ovenstående regler, er kun en brøkdel af de regler, der gælder for el-løbehjul. Det er vigtigt, at du er opmærksom, når du kører i trafikken, og overholder alle færdselsreglerne. Hvis du er under 15 år og bliver taget i at køre ulovligt på et el-løbehjul uden opsyn af en myndig voksen på mindst 18 år, vil dine forældre blive kontaktet af politiet.

Konsekvenser for at køre påvirket på el-løbehjul

Konsekvenserne ved at køre påvirket på et el-løbehjul kan være alvorlige. Hvis du kører med alkohol i blodet, skal du sørge for, at din promille ikke overstiger 0,5. Hvis det gør det, kan du risikere at få en stor bøde og skade dig selv og andre.

Hvis du bliver stoppet med en promille over det tilladte, vil du blive anholdt og få taget en blodprøve. Konsekvenserne afhænger af din promille, men generelt kan du få følgende bødetakster for spritkørsel på el-løbehjul:

  • 2.000 kr. for første gang du bliver stoppet med en alkoholpromille over 0,5
  • 4.000 kr. for anden gang du bliver stoppet med en alkoholpromille over 0,5
  • Risiko for fængselsstraf for tredje gang du bliver stoppet med en alkoholpromille over 0,5

Du kan også risikere at få frakendt kørekortet, hvis du kører på el-løbehjul efter at have drukket alkohol. Hvis du er i tvivl, bør du altid vælge ikke at køre for en sikkerheds skyld. Det er vigtigt at tage ansvar for din egen og andres sikkerhed og ikke køre påvirket af alkohol eller andre euforiserende stoffer. Derudover er det også vigtigt at være opmærksom på, at bødetaksterne kan variere fra land til land, så det er alt.

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du:

  • grundigt tjekker, at det el-løbehjul, du vil køre på, opfylder reglerne for at være lovligt i trafikken
  • altid kører med cykelhjelm
  • øver dig, før du kører ud i trafikken. Du skal kunne køre stabilt, bremse hurtigt og sikkert, orientere dig og give tegn uden at miste balancen. Også hvis der sker noget uventet eller der er et hul i vejen
  • tager hensyn til andre trafikanter og er opmærksom på, at de kan have meget svært ved at bedømme din fart, fordi du på afstand kan ligne en fodgænger. Du kan også være svær at høre, hvis du kommer bagfra, så vær meget påpasselig, når du overhaler andre
  • ikke lader børn under 15 år køre på elektrisk løbehjul, heller ikke på lege- og opholdsområder eller privat grund. Børn kan have meget svært ved at kontrollere hastigheden og holde balancen mv. med så høj hastighed, så risikoen for, at de kommer til skade er høj
  • parkerer lejede el-løbehjul lovligt og hensynsfuldt, så de ikke er til gene og andre ikke falder over dem

Det er vigtigt at tænke over din egen sikkerhed og dem omkring dig, når du kører på et el-løbehjul. Hvis du ikke føler dig sikker i trafikken, bør du overveje om det er det rigtige valg at køre på el-løbehjul, især hvis du ikke har den nødvendige erfaring med at holde balancen.

Det er bedst at være på den sikre side, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kører i overensstemmelse med reglerne. Vælg i stedet at lade el-løbehjulet stå, da det kan spare dig for en bøde og også beskytte dig og andre mod skader.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at din forsikring som udgangspunkt ikke dækker, hvis du er involveret i et uheld, mens du kører ulovligt på el-løbehjul. Det betyder, at du kan risikere at skulle betale for eventuelle erstatninger ud af egen lomme. Sørg derfor for at kende reglerne og køre lovligt for at undgå potentielle problemer.

Kilder:
Rådet for Sikker Trafik: El-løbehjul Regler og gode råd om el-løbehjul
NemAdvokat: El-løbehjul Regler – Alt du skal vide
Retsinformation: Bekendtgørelse om forsøgsordning for motoriseret løbehjul

Scroll to Top